Jongeren (pubers en adolescenten) maken in de periode van opgroeien een hoop veranderingen door. Je lichaam verandert als gevolg van de hormonen, je kunt je ook anders gaan voelen en gaan denken over dingen en er vinden verschuivingen plaats in wat je belangrijk vindt. De uitdaging voor jongeren is dat zij een evenwicht gaan vinden tussen wat ouders van hun vragen en verwachten en wat leeftijdgenoten en vrienden verwachten. Met daarbij de belangrijke vraag: ”hoe blijf je daarbij jezelf”?
Vrienden spelen een belangrijke rol in het leven van een jongere. Het “bij een groep horen” kan positief zijn en de jongere helpen bij het krijgen van een eigen identiteit, maar de groepsdruk kan ook minder positief werken. Een jongere wil liever niet afwijken en dingen doen waar ze zelf eigenlijk niet achter staan. Dit maakt een jongere ook kwetsbaar. Er wordt van een jongere verwacht dat zij een weg gaan vinden in bijvoorbeeld school (opleiding en/of werk), sport, social media (telefoon en computergebruik), drank- en drugsgebruik, hormonale veranderingen en seksualiteit. Dat is een hoop met wat er allemaal verwacht wordt van een jongere.
Nu is het zo dat niet elke jongere “last” heeft om daar een weg in te vinden en door vallen en opstaan bereik je je eigen zelfstandigheid. Je leert op jouw manier mee te draaien in de maatschappij waar wij in leven en de ontwikkelingsfases zoals bijvoorbeeld de puberteit horen er uiteraard bij.
Maar wanneer weet je dan of jouw gevoelens en gedachtes die je ervaart erbij horen? Of wijkt het af van andere jongere of van je vrienden? Waarom voel je je zo en vind je het niet altijd even makkelijk om er mee om te gaan? Hoe zit het met je zelfbeeld? Wat je voelt, denkt en hoe je handelt is voor iedereen verschillend. En ook hoe jij de wereld waarneemt en wat je naar de buitenwereld wil uitstralen. Ben je je ervan bewust hoe jij dat doet en wat zou je dan in je leven willen veranderen?
Of juist niet! Want het is voor iedereen belangrijk om te zijn wie je wilt zijn. Je eigen identiteit vormen!
Nu komt er bij mij op: wat als alles mogelijk is? Wat zou jij dan willen bereiken in je leven? Wie zou jij dan willen zijn? En misschien denk jij nu: maar hoe kom ik erachter met wat ik nu echt wil? Wie wil ik dan zijn?
Ik kan je daar nu meteen geen antwoord op geven. Wel hoop ik dat ik je nieuwsgierig heb gemaakt en/of je interesse heb gewekt om samen met mij te gaan onderzoeken wat jij wilt bereiken in je leven. Wij gaan dan samen onderzoeken waar jij tegen aanloopt? En ook wat al heel goed gaat en wat jouw uniek maakt. Wat zijn jouw vaardigheden en kwaliteiten! Waar wil je aan werken!
Om je een idee te geven waar ik je bij kan ondersteunen, heb ik een aantal hulpvragen op een rijtje gezet:
- Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik? Leren jezelf beter te begrijpen
- Hoe kan ik omgaan met mijn gedachtes en gevoelens?
- Hoe zorg ik ervoor dat ik meer tijd, liefde en aandacht aan mezelf kan geven?
- Hoe zorg ik ervoor dat mijn leven minder chaotisch verloopt?
- Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik meer energie krijg?
- Hoe kan ik mijn behoeftes en gevoelens onder woorden brengen en daarbij mijn grenzen aangeven?
- Hoe kan ik meer voor mezelf opkomen, zonder iemand te kwetsen?
- Hoe kom ik vanuit stilstand weer vooruit?
- Hoe bereik ik mijn doel?
Heb je een hulpvraag die niet staat tussen de bovengenoemde voorbeelden, neem vooral contact met mij op. Wij bespreken dan of ik jou kan ondersteunen bij jouw hulpvraag. Of mogelijk kan doorverwijzen.
Ben je bereid de zoektocht aan te gaan en de regie over je eigen leven te nemen? Te onderzoeken wie je bent en waar je voor staat? Jouw specifieke kenmerken te omarmen en gemotiveerd te kijken wat je daarbij kan leren?
Dan nodig ik je uit voor een kennismakingsgesprek en dan gaan we samen kijken wat je daarbij nodig hebt. Wij gaan dan kijken welke aanpak het beste bij jou past!